Ankara Kedisi: Özellikleri, Mizacı, Bakımı ve Fiyatları

Ankara Kedisi Analiz Tablosu
Ortalama Puan
Ankara kedisine ait ortalama puandır. Bu cins hakkında ki önemli detaylara aşağıdaki başlıklardan ulaşabilirsiniz.
- Ankara Kedisi Özellikleri ve Dış Görünüş
- Ankara Kedisi Hakkında Genel Bilgiler
- Ankara Kedisi Kişilik ve Mizaç
- Ankara Kedisi Fiyatları Ne Kadardır?
- Ankara Kedisi Bakımı Nasıl Yapılır?
- Ankara Kedisinin Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?
- Ankara Kedisi Sağlık
- Ankara Kedisinde Üreme ve Yavrular
- Ankara Kedisi Sahiplenme
Dünya çapında tanınmış, ünlü bir kedidir. Bilinen ilk uzun tüylü kedi soyundandır. Kökeni tam olarak bilinmese de ilk olarak 15. yy ‘da Türkiye de ortaya çıkan bir ırktır.
Yüzyıllardır hiçbir değişikliğe uğramadan günümüze kadar gelmiştir. Ulusal hazinemizdir. Avrupa da yıllar boyunca uzun tüylü kedilerin tamamına ”Angoras” (Ankara) denilmiştir.
Ankara kedisi tarihte Türklerden çok yabancıların ilgisini çekmiştir. En önemli kaynaklara dünyayı gezen aynı zamanda Ankara’dan geçen gezginlerin seyahatnamelerin de rastlanır.
Uzun tüyleri sert ve karlı iklimlere karşı koruma sağlaması için gelişmiştir. 1960’lı yıllarda Atatürk Orman Çiftliğinde kontrollü üreme ve koruma altına alınarak soyun devamlılığı sağlanmıştır.
CFA (Cat Fancier Association) tarafından 1978 yılında kayıtlara geçmiş ve tescillenmiştir.
Ankara Kedisi Özellikleri ve Dış Görünüş

Günümüzde düz beyaz kürk renginin yanı sıra mavi, çikolata, siyah, kızıl, leylak, beyaz-siyah-turuncu alaca, krem, tekir(her renkten), gri ve iki renkli alaca gibi yeni Ankara kedisi varyeteleri ortaya çıkmıştır.
Özellikleri:
Yaşam Süresi | 12 ile 18 Yıl |
Yükseklik Ortalama | 22 cm ile 35 cm arasında |
Ağırlık Ortalama | 2 kg ile 5 kg arasında |
Bakım Yoğunluğu | Normal – Fırçalama |
Genel Sağlık Durumu | Nadir olmakla birlikte sağırlık görülebilir. |
- Zarif ince kemikli olan bu kediler enerjiktir. Yabancılara karşı sevecendir. İnsanlarla etkileşime girmeyi severler. Her hareketiyle parıldayan tüylere sahiptir.
- Eğitilmeye yatkındır. Yumuşak huylu kedilerdir. Tüm fiziksel yönleri orantılıdır. Burun ucu, kulak içi ve patiler pembe renktedir. (Dişiler erkelere nazaran daha uysaldır)
- Bu ırk üzerinde yapılan araştırmalarda erkek kedilerin dişilere göre daha fazla sayıda tek gözlü yapıya sahip olduğu görülmüştür.
Ankara Kedisi Hakkında Genel Bilgiler

- Vücudu, bacakları ve kuyruğu uzundur.
- Kaslı ve narin bir gövdeye sahiptir.
- Düzgün bir kemik yapısı vardır.
- Yuvarlak patilerinin parmak aralarında küçük tüyleri vardır.
- Uzun tüyleri mevsimlere göre değişir.
- Değişik renk pek çok Ankara kedisi vardır.
- Tüyleri tımar edildiğinde kabarır ve uzar.
- Gözleri geniş ve badem şeklindedir.
- Göz renkleri, altın, bakır, mavi, ela, bal rengi ve yeşildir.
- Kulakları dik, geniş ve sivri uçludur.
- Kuyruklarını yürürken vücut hizasında tutarlar.
Ankara Kedisi Kişilik ve Mizaç
Ankara kedisi oldukça zekidir. Yaşadığı ailesi ile güçlü bağ kurar. Yüksek derecede sosyal hayvanlardır. Genellikle yakın bağ kurmak için özellikle birini seçerler. Meraklı ve araştırmacıdır. Oyun oynamayı çok severler.
Uzun süre yalnız kalmayı dert etmezler. Yüksek görüş noktasına sahip alanlara çıkar ve ortamı seyrederler. Herkesle iyi geçinir (yaşlılar, çocuklar ziyaretçiler). Dikkatinizi çekmekte oldukça ısrarcıdır.
Diğer evcil hayvanlarla iyi geçinir. Ancak yaşadığı ortamın kime ait olduğunu netleştirir. Alfa bir kedidir. Kendi sorununu kendisi çözer ve zaman zaman bağımsız olmaya ihtiyaç duyar.
Temas kurarak yakın davranır. Size ayak uydurur ve etrafınızda dolaşarak iletişimi hiç koparmaz. Zekası, nazikliği ve atletikliği ile sahibini büyüler.
Yavru kedi oyunbazlığını yaşlılık dönemine kadar sürdürür. Avcılık iç güdüsünü devam ettirmesi için uygun oyuncaklar edinmeyi unutmayınız. Sakin ve sessiz bir kedi değildir. Şımartılmaktan hoşlanmazlar.
Sempatik ve duygusaldırlar. Üzgün olduğunuzu anlar, kucağınıza kurularak duygusal anınızın geçmesi için elinden geleni yapar.
Benzer Cinsler:
Ankara Kedisi Fiyatları Ne Kadardır?

Ankara kedisi güncel 2023 yılı fiyatları ortalama 400 TL ile 1200 TL‘dir. Şecere, ırk özelliklerinin tamamını göstermesi, tüy yapısı ve rengi, göz rengi gibi bir çok faktörden dolayı fiyat artabilir. Yavruların fiyatı ise 450 TL ile 1500 TL arasındadır.
Amerika Birleşik Devletlerinde Ankara kedisinin fiyat aralığı 900 $ ile 1500 $‘dır. Ancak üstün soy, güzel renkli olanlar ve ünlü yetiştirme çiftliklerindeki yavruların fiyatı ise 1800 $ ile 3000 $ aralığındadır.
Ankara Kedisi Bakımı Nasıl Yapılır?

Yıllık aşılarının yapılması ile mevcut hastalıkları önleyebilirsiniz. Kedi kumu ve özel kedi tuvaleti edinmeniz gerekecektir. Düzenli olarak kumu ve tuvaletini temizleyin. Kediler bu konuda çok titizdirler.
Kırık ve ölü tüylerini almak, parlak görünümü sağlamak için ince dişli bir tarak veya ince bir fırça kullanın. Haftada 2 veya 3 defa tımar edin. Basit bir işlemdir.
Suyu severler, doğal yüzücüdürler. Bu yüzden banyo yaptırırken sorun yaşamazsınız. Uygun diş hijyenine dikkat etmelisiniz. Periodontal (diş ve dişleri tutan kemik kaybı) hastalıklarına sebep olabilir. Fırçalama günlük yapılmalıdır.
Kedinizin kulaklarını her hafta kalıntı, kir ve enfeksiyon belirtileri açısından kontrol edin. Kulaklardan tuhaf koku ve kırmızı iltihaplı görünüyorsa hemen Veteriner Hekiminize başvurun. Bunlar yaygın kulak enfeksiyonu belirtileridir.
Eğer kulakları kirliyse yumuşak pamuklu bir bezle nazik bir şekilde temizleyin. Kulak çubuğu kullanmayın. Hassas iç kulak yapılarına zarar verebilir.
Göz çevresinde akıntı varsa temiz bir bezle nazikçe silin. Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için her bir göz için bezin farklı yerlerini kullanın. Yine Veteriner Hekiminize başvurun.
Ankara Kedisinin Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Kedinizin beslenmesi büyük ölçüde yaşına, cinsiyetine ve aktivite seviyelerine bağlıdır. Enerjilerini diri tutmak için kaliteli mama kullanmalısınız. Aşırı beslenme obeziteye yol açabilir. Bu da başka sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Sağlıklı ve dengeli bir diyet uygulamalısınız.
Yaş kedi mamaları kullanılabilir. Kemikleri güçlendiren kalsiyum açısından zengin ürünler tercih sebebi olmalıdır. Beslenme hep aynı saatte günde 2 veya 3 defa olmalıdır.
Küçük yağsız tavuk parçaları ve az miktarda ton balığı seçenekler arasında değerlendirilebilir. Özellikle üreme, gebelik ve emzirme dönemlerinde ek olarak vitamin, mineral ve taurin içeren tablet verilebilir. (Veteriner Hekiminize danışınız.)
Ankara Kedisi Sağlık

Ankara Kedisi Genel itibari ile sağlıklı bir cinstir. Evden dışarı çıkmadıkları için hastalanma ve yaralanmaları köpeklere oranla çok daha azdır.
Gözleri farklı renklerde olan beyaz renkli Ankara kedisinde 1 veya 2 kulakta sağırlık eğilimi olduğu sanılır. Doğru değildir. Sağırlık tüm kedi ırklarında olduğu gibi bu kedilerde de bulunabilir. Bu oran %2 ile %5 ‘i geçmez.
Diğer görülebilecek sağlık problemleri ise ataksi ve hipertrofik Kardiyomiyopatidir. Ataksi 2 ile 4 haftalık yavruların ölümüne sebep olan bir hastalıktır. Hipertrofik Kardiyomiyopati ise kalp kasının büyümesine neden olan bir kalp hastalığıdır.
Kedinizde ağrı belirtilerini anlamanızda yardımcı olacak bilgiler aşağıda belirtilmiştir.
- Günlük aktivite seviyesinde değişiklik.
- Otomulitasyon (ağrılı bölgenin tekrar tekrar yalanması).
- Günlük rutinde değişiklik.
- Doğal duruşunda bozukluk.
- Saldırganlık.
- Tüy yapısının bozulması.
- İstirahat halinde nefes nefese kalması gibi değişiklerde hemen Veteriner Hekiminize başvurun.
Ankara Kedisinde Üreme ve Yavrular

Dişi kedilerin ergenlik yaşı (seksüel olgunluk) 6 ile 15 ay erkek kedilerin ise 7-11 ay arasındadır. Bu sürenin uzamasına etki eden faktörler; beslenme, hastalık, ırk farklılığı, iklimsel ve genetik farklılıklar olarak özetlenebilir.
Gün ışığı süresinin uzamaya başladığı aşım mevsiminde (Mart ayı sonu, Nisan ayı başı), tüm kediler gibi bu cinste kızgınlık gösterir. (Kızgınlık süresi 12 gündür.)
Dişi kediler için en uygun çiftleşme zamanı 12 ile 18 aylar arasındadır. Çiftleşen dişiler ortalama 58-67 gün gebe kalırlar. Bir doğumda yavru sayısı 1 ile 5 arasında değişir.
Dişi kedi yavruları kabul etmezse mamalarını vermek, çiş ve kakalarını yaptırmak ve ısınma sorunu çözmek kedi sahibine kalacaktır.
Ankara Kedisi Sahiplenme
Ücretli ve ücretsiz birçok sahiplendirme Web sitesi bulunmaktadır. Ankara kedisi satış ve sahiplendirme yapacak kuruma rastlanılmamıştır.
Ancak ücret karşılığında üretim ve yetiştiricilik yapan işletmeler, ücretsiz temin edebileceğiniz birçok petshop ve kişiler mevcuttur. Üretim yapılan ve diğer yerlerden temin edeceğiniz yavrunun yaşadığı ortamı görmeden almamanızı tavsiye ederiz.
Yaşadığınız şehirde en yakın petshop, web sitesi ve sosyal medya platformlarından küçük bir araştırma yaparak sahiplenebilirsiniz.
Ankara Atatürk Orman Çiftliği yetkilileri ile Ankara Valiliği İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü görevlilerinden, kayıtlı Ankara kedisi yetiştiricilerinin adreslerini, telefon numaralarını ve ırk hakkında detaylı bilgiler edinebilirsiniz.
Bu Cinslere de Bakabilirsiniz: