Bengal Kedisi: Özellikleri, Fiyatı, Mizacı ve Bakımı

Bengal Kedisi Analiz Tablosu
Ortalama Puan
Bengal Kedisine ait ortalama puandır. Cins hakkında önemli detaylara aşağıdaki başlıklardan ulaşabilirsiniz.
Amerikalı kedi yetiştiricisi olan Jean Mill Bengal kedi ırkının kurucusu olarak bilinir. 1970 ‘li yıllarda Mill vahşi leopar kedisi ile evcil bir kediyi çiftleştirmiş ve 5 nesil boyunca çarprazlama yolu ile günümüz Bengal kedilerini elde etmiştir.
Felis Bengalensis olarak bilinir. İnce görünümü ve vahşi yapılarıyla dikkat çekmiştir. Bu cinsin oluşumunda ki temel amaç Asya leopar kedisinin egzotik görünümüne sadık kalarak evcil bir ev kedisi üretmekti.
1983 yılında cins Uluslararası Kedi Derneği tarafından tanındı. 2016 yılında ise cinsi tanıyan son kuruluş CFA (Cat Fanciers Association) oldu.
İran Kedisi Özellikleri ve Dış Görünüş

Bengal kedileri kaslı ve şık yapılı orta ile büyük yapıda bir kedi cinstir. Erkekler genellikle dişilerden büyüktür. Meraklı ve sevgi dolu doğası vardır. Bengal cinsi; leoparlar, jaguarlar ve diğer benekli vahşi kediler üzerindeki işaret ve rozetlere sahip olan tek evcil kedi cinsidir.
Baş Kısmı: Geniş, yuvarlak hatlı ve çıkık elmacık kemiklidir. Vücuduna oranla biraz küçüktür. Kafatasının üst kısmı boyuna doğru uzar.
Profil Görünümü: Alnından burnuna doğru hafifçe kavisli, burun hafif içe doğru bükey ve eğriliğe sabip şekilde görülür.
Burun: Geniş ve büyüktür. Burun derisi az kabarık ve burun köprüsü gözlerin üzerine kadar uzanır.
Çene: Güçlü ve sağlamdır. Profil görünümü burun ucu ile aynı hizadadır.
Ağız: Dolgun ve geniştir. Belirgin bıyık delikleri vardır.
Kulaklar: Orta ile küçük, geniş tabanlı ve yuvarlak uçludur. Önden görünümü; yüzün hatlarını takip etmeli ve profil görünümünde ise hafifçe öne doğru eğik şekilde görülmelidir.
Gözler: Yuvarlaktan oval şekildedir. Büyük yapıdadır. Göz rengi desen yapısından bağımsızdır. Renk zenginliği ve derinliği tercih sebeplerindendir.

Boyun: Kaslı ve kalın, vücuda oranla uzundur.
Vücut Yapısı: Uzun, iri ve kaslıdır. Arka kısmı omuzlardan biraz yüksektir. Kemikli yapılıdır. Hassas değildir.
Bacaklar: Orta uzunlukta ve kaslı yapılıdır. Arka bacakları ön bacaklara nazaran biraz daha uzundur. Patiler geniş ve yuvarlak, parmak eklemleri belirgindir.
Kuyruk: Kalın, sivri uçlu ve yuvarlak görünümlüdür. Vücuduna oranla orta uzunluktadır.
Tüyler: Kürkü kısa, yumuşak, ipeksi ve ışıltılıdır. Yavrularda tüyler biraz daha uzundur.
Renkler: Kahverengi, açık kahverengi, siyah, gümüş, açık sarı ve duman renkleri.
Yaşam Süresi | 9 yıl ile 15 yıl arası, |
Yükseklik Ortalama | 20 cm ile 25 cm arası, |
Ağırlık Ortalama | 4 kg ile 7 kg arası, |
Bakım Yoğunluğu | Orta Seviyede – Fırçalama |
Genel Sağlık Durumu | Orta. |
Bengal Kedisi Kişilik ve Mizaç

Birlikte yaşamak için eğlenceli ve hayat doludurlar. Son derece zeki, meraklı, kendinden emin ve aktif kişilikleri ile çok fazla etkileşime girerler. Yalnız kalmaktan hoşlanmazlar.
Sahibini ve çevresindekileri sever, ilgi görmek için her tatlılığı yapar. Sadıktır. Yaptığı bir şey hoşunuza gitmezse sürekli yapmaya başlayacaktır. Çünkü sizinle iletişime bu şekilde geçip ilgi beklemektedir.
Diğer evcil hayvanlarla iyi geçinirler. Oynamaktan büyük keyif alırlar. Oyuncu yapıları nedeni ile büyük çocuklu ailelere uygun olduğu söylenir.
Yükseğe tırmanmayı, pencere pervazlarında konaklamayı, ulaşılmaz yerlere çıkmayı doğası gereği sever. Vahşi bir kedi gibi görünse de diğer kediler gibi sevimli ve uysaldır. Atletik ve çeviktirler.
Çok çabuk öğrenme yetenekleri vardır. Lambalarınızın anahtarını açıp kapatmayı, kapıları açıp kapatmayı ve tuvalet sifonunu çekmeye kadar bir çok numara öğrenebilir. Suyla oynamayı severler.
Özgür ruhludurlar. Tutulmaktan veya kısıtlanmaktan hoşlanmazlar.
Benzer Cinsler:
Bengal Kedisi Fiyatları Ne Kadardır?

Bengal kedilerinin 2023 yılı güncel fiyat listesi yetişkinler için 2.250 TL ile 7.000 TL arasında değişmektedir. Yavrular ise 1.500 TL ile 3.000 TL civarındadır. Yurt dışı fiyatları ise 1.500 $ ile 2.500 $ arasındadır.
Fiyat farklılıklarının birçok sebebi vardır. Bunlar arasından bazıları ırkı standardı, yarışmalardaki dereceleri, şecere belgesi, cinsiyeti, tüy yapısı gibi sebepler etki eden faktörlerdir.
Bengal Kedisi Bakımı Nasıl Yapılır?

Özel bir bakım gerektirmezler. Topaklanmaları ve ölü tüyleri ayırmak için haftada 1 veya 2 defa taranarak tımar edilmelidir. Tırnakları düzenli olarak kesilmeli ve törpülenmelidir. Tırmalama tahtası edinmekte fayda vardır.
Tuvalet kabının steril olmasına dikkat edin ve kumunu sık sık eleyerek dışkılardan arındırın. Suyu sevdikleri bilinir. Sık olmamakla birlikte yıkamanız da ve suyla oynamasında herhangi bir sakınca yoktur. Diş hijyenini unutmayın.
Doğal avcılık iç güdülerini harekete geçirecek uygun oyuncaklar ile birlikte keyif alabilir. Biriken enerjisini bu şekilde boşaltabilirsiniz.
Gözlerinde çapak veya herhangi bir akıntı varsa hafif nemli temiz bezle silin. Kulaklarını haftalık kontrol edin. Kirli ise pamuklu bez ile hafif şekilde temizleyin. Pamuklu çubuk kullanmayın.
Bengal Kedisi Sağlık

Bengal kedileri nispeten sağlıklı bir cinstir. Tüm kedilerde olduğu gibi bazı sağlık sorunları vardır. Saf kedi ırkları daha az gen popülasyonuna sahip olmalarından dolayı karma cinslere göre genetik hastalıklara daha yatkındırlar. Bunlardan bazıları aşağıda açıklanmıştır.
- Genç kedilerde erken körlüğe neden olan otozomal çekinik bozukluk,
- Entropion (Göz kapaklarının yuvarlanması),
- Diğer göz hastalıkları,
- Enfeksiyöz Peritonit (Coronavirüs ün sebep olduğu viral bir hastalıktır),
- Hipertrofik Kardiyomiyopati (kalp hastalığı),
- Anestezik Alerjiler,
- Aşırı kilo gibi sağlık sorunlarına eğilimlidirler.
Yukarıda belirtilen hastalıkların önüne geçilebilmesi için dikkat edilmelidir. Sahiplenilecek Bengal kedisi iyi araştırılmalı, ebeveynlerinin herhangi bir kalıtsal rahatsızlığı olmadığından emin olunmalıdır.
Aşılarını zamanında yaptırmayı unutmayın. Genellikle 6-8 haftalıkken başlayıp 4 ay’ a kadar devam eder. Bir çok hastalığa karşı koruma sağlar.
Bengal Kedisi Beslenme

Bengal kedinizin sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinmesi gerekir. Diğer tüm kedilerde olduğu gibi aynı ihtiyaçlara sahiptir. Zorunlu etoburlardır. Hayatta kalabilmeleri tükettiği et ile bağlantılıdır. Bu sebeple en sağlıklı beslenme et diyetidir.
Çiğ et bir kediyi hasta edebilecek bakterilerle dolu olduğu aklınıza gelebilir. Fakat bir kedinin sindirim sistemi çiğ eti işlemek için uzmanlaşmıştır. Ette bulunan ancak bitkilerde bulunmayan taurin’e ihtiyaçları vardır.
Özetlemek gerekirse bir kedinin proteini yoksa enerjisi de yoktur. Çiğ et veya kaliteli, protein açısından yüksek, yaşına uygun ticari mamalar ile beslediğinizde bu hususlara dikkat edin.
Bu Cinslere de Bakabilirsiniz: