Anadolu Çoban Köpeği (Sivas Kangalı): Özellikleri ve Fiyatları

Kangal Analiz Tablosu
Kangal Genel Puan:
Ortalamanın üzerindedir. Bu ırk hakkında detaylı bilgi edinmek için yazının devamını okuyabilirsiniz.
- Anadolu Çoban Köpeği (Kangal)'nin Özellikleri Nelerdir?
- Safkan Sivas Kangalı Nasıl Anlaşılır?
- Anadolu Çoban Köpeği (Kangal) Fiyatları Ne Kadardır?
- Anadolu Çoban Köpeği (Kangal) Yavrusunun Özellikleri
- Kangal Sahiplenecek Kişiler Kimlerdir?
- Anadolu Çoban Köpeğinin Beslenmesi Nasıl Olmalı?
- Anadolu Çoban Köpeği (Kangal) Bakımı Nasıl Yapılmalı?
- Sağlıklı Bir Sivas Kangalı Nasıl Olmalıdır?
- Anadolu Çoban Köpeği (Kangal) Yaygın Hastalıkları Nelerdir?
- Sivas Kangalı Hakkında Dünyadan Haberler
- Türkiyede Anadolu Çoban Köpeği (Kangal) Irk kulüp ve Dernekleri
Milattan Önce 2000 yılandan günümüze kadar ulaşmış Anadolu çoban köpeği (kangal), ismini geçmişte ırkın yüksek kalite ve çok miktarda iyi örneklerinden dolayı Sivas ilinin Kangal ilçesinden almıştır. Türk kültürünün derinliklerine işlemiş bir ırktır. Türkiye’nin ulusal köpeği ve övünç kaynağıdır.
Anadolu da geçim kaynağı hayvancılık olduğundan köpeklerin yeri tartışılmaz ayrıdır. Sürüleri yabancılardan, yabani hayvanlardan ve tehlikelerden koruyacak sürü köpekleri sıralamasında kangal 1 numaradır.
Kırsal alanda sürüden ayrı düşen hayvanın başında günlerce aç ve susuz beklediği çiftçiler tarafından sık sık anlatılmaktadır. Irk özelliklerinden hiç bir şey kaybetmeden günümüze kadar ulaşmıştır.
Büyük ırklar kategorisinde yer almaktadır. Ancak diğer büyük ırklardan daha cesur, çevik ve hızlıdır. İri ve güçlü yapısına nazaran ağır başlıdır. Özellikle kadın ve çocuklara karşı hoşgörülüdür. Çalışkan köpekler sınıfına dahildir.
Anadolu Çoban Köpeği (Kangal)’nin Özellikleri Nelerdir?
Savaşta, avda ve çoban köpeği olarak kullanılan bu köpek türü özellikle kurtlara ve vahşi hayvanlara karşı verdiği başarılı mücadeleleri ile tanınırlar. Yorgunluk ve kötü hava koşullarından (sıcak veya soğuk) etkilenmezler.
Kamuflajları kırsal, dağlık ve her türlü araziye uyum gösterir. Bu nedenle sürüyü bulunduğu alanda hakim bir noktaya çıkarak kusursuz bir şekilde korur. Potansiyel bir yırtıcı gördüğünde tehlike ile yüz yüze gelmeden önce sürüyü arkasına toplar ve cesaretle saldırıyı savuşturur.
Anadolu Çoban Köpeğinde Olması Gereken Özellikler

- Cesaret
- Hız
- Güç
- Koruma iç güdüsü
- Dikkat
- Güven
- Zeka
Belirtmiş olduğumuz özellikler yüksek düzeylerde olmalıdır. Sürünün korunması ve zayiat verilmemesi için bu meziyetler son derece önemlidir.
Ağırlık Ortalaması | Erkeklerde: 48 ile 60 kg, Dişilerde: 40 ile 50 kg. |
Boy Ortalaması | Erkeklerde: 72 ile 78 cm, Dişilerde: 65 ile 73 cm. |
Ortalama Yaşam Süresi | 10 ile 15 yıl aralığında. |
Renk | Gri, boz, sarımsı kahverengi |
Sivas Kangalının Kişiliği ve Mizacı
Zeki, kolay eğitilen, çocuklara karşı sabırlı, azarlanmaya duyarlı, bağımsız karakterli, itaatkar, mağrur, kendinden emin, sevilmek isteyen ve yaşadığı yeri sahiplenen bir köpektir.
Yabancılara kuşkucu, sahibine karşı sevecen bir köpektir. En zorlu şarlar da bile görevine sadıktır. Güçlü bir çene yapısına sahiptir.
Her köpekte olduğu gibi Anadolu çoban köpeği erken yaşlarda sosyal olmalıdır. Yani birçok farklı insana, manzaraya, sese, farklı hayvanlarla iletişime kısacası deneyimlere ihtiyaç duyar.
Safkan Sivas Kangalı Nasıl Anlaşılır?

- Büyük, dinç ve güçlü yapılı maskeli sürü koruma köpeğidir.
- Agresif değildir. İyi düzeyde koruyucudur.
- Orta uzunlukta ve sert tüylere sahiptir.
- Kafa bölümü iri ve vücut ile doğru orantılıdır.
- Boynu hafif kavisli kaslı ve güçlüdür.
- Gövdesi dar yapılı değildir.
- Göğsü Derin ve dirseklere kadar iner.
- Karnı hafifçe içe çekiktir.
- Kuyruk yere değecek şekilde uzundur. Rahatken ucu kıvrık ve düşüktür. Dikkat halinde sırtın üstünde kıvrık ve yüksektir.
- Patileri kalın tabanlı ve kavisli yapıya sahiptir.
- Arka ayaklarında mahmuz (tırnak) görülür.
- Derisi orta kalınlıkta, tüyleri 3-7 cm uzunluğundadır.
- Tüm gövdesi tek renktir.
Benzer Irklar:
- Kars (Kafkas) Çoban Köpeği
- Aksaray Malaklısı
- Alman Çoban Köpeği
- Sibirya Kurdu (Husky)
- Cane Corso İtaliano
Anadolu Çoban Köpeği (Kangal) Fiyatları Ne Kadardır?
Güncel 2023 yılı yavru kangal fiyatları 1500 TL ile 3500 TL aralığında satılmaktadır. Yaş aralığına göre değerlendirildiğinden fiyatlar değişmektedir. Çoğu üretici farklı fiyat sunmaktadır. Yavru köpeği satın almadan önce mutlaka üretildikleri ve yaşadıkları yeri, yavrunun anne ve babasını görmenizi tavsiye ederiz.
Yavrunun satın alındığı şehirdeki Tarım İl veya İlçe Müdürlüklerini arayarak üretim hanenin olup olmadığı, üretici hakkında detaylı bilgi almanız dolandırıcılığa engel olacaktır. Ücretsiz sahipleneceğiniz bir çok Web sitesi mevcuttur.
Sivas Valiliği Kangal Köylere Hizmet Götürme Birliği sürü sahiplerine hibe köpekler vereceğini ve projenin 2021 yılında hayata geçirileceği resmi sitesinden açıklamıştır. Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. 2023 yılı halihazırda herhangi bir proje bulunmamaktadır.
Anadolu Çoban Köpeği (Kangal) Yavrusunun Özellikleri

Hızlı büyürler. Kemik ve eklemlerinin tam olarak gelişmesi zaman aldığından sert yüzeylerde oynamasına sınırlama getirmeniz önerilir. Erken itaat eğitimi önemlidir.
Genel karakteri yaklaşık olarak 16. haftaya kadar gelişim göstermektedir. 6 haftalık olan yavrular annelerinden ayrılır. Ancak 6-7 aylık olana kadar süt verilmeye devam edilir.
Anne sütünden ayrılacak yavrular belli aralıklarla yavaş yavaş uzaklaştırılarak yapılmalıdır. Bu dönemde süt dişleri olduğundan sert yiyeceklere dikkat edilmeli mümkünse uzak durulmalıdır.
Yeni doğan bir yavru 4. haftadan sonra süt içebilir. Bu süreden önce anne tarafından beslenir ek ilaveye gerek yoktur.
Gelişemeyen yavruya vitamin takviyesi yanında yumurta sarısı, taze inek sütü, krema ve kemik unu karışımı yedirilebilir. Bu karışım biraz zahmetli olur ise yavru mamaları ılık su ile yumuşatılarak verilebilir.
Beslenme aynı saatlerde, 3 aylık olanlar 4-5 defa, 3 ile 5 ay aralığındakiler 3 defa, 5 ile 10 ay aralığındakiler 2 defa ve diğer aylardaki yavrular ise 1 veya 2 defa beslenmelidir.
Kangal Sahiplenecek Kişiler Kimlerdir?
Son derece bağımsız hayvanlardır. Mükemmel bekçi köpeğidir, çocuklarla arası iyi ve evcil hayvanlarla geçinmeleri uyumludur. Doğası gereği baskındır. Deneyimli bir sahip tarafından eğitilmelidir.
Rahat şekilde dolaşabilmesi için bahçeye ve çok fazla egzersize ihtiyaç duyar. Bahçe yüksek çitlerle çevrilmelidir. Yüksek sesli bir havlamaya sahiptir. Apartman yaşamına uygun değildir. Kırsal alandaki evlerde mutlu olacaklardır. Bağımsız doğaları gereği ayrılık kaygısı yaşamazlar.
Anadolu Çoban Köpeğinin Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Kangal köpeklerinin bakım ve beslenmesi diğer ırklara göre basit ve ekonomiktir. Köpek sahiplerinin büyük çoğunluğu aşağıda bahsettiğimiz şekilde besleme yapmaktadır.
Gebe Kangalların Beslenmesi:
Gebeliğin ilk dört haftasında normal beslenmelidir. Beslenme miktarı 5. haftadan 60. haftaya kadar %10 artırılmalı ve doğum anına kadar %50 olacak şekilde devam etmelidir. Doğum haftasında iştahsızlık görülür ise lezzetli yiyecekler verilebilir.
Karın hacmi doğuma 3 hafta kala iyice daralacağından günde üç defa beslenmelidir. Taze karaciğer (haftada 2-3 kez 20-30 gr.) ve protein seviyesi bir miktar artırılmalıdır.
Yetişkin Kangalların Beslenmesi:
Yetişkinler aynı saatte günde 1 defa beslenmelidir. Ortalama bir köpek 2 kg kadar besin tüketmelidir. Besin miktarlarına gelince 3/1’i tahıl ve sebze karışımı, 3/1’i et ve geriye kalan 3/1’i ise su olmalıdır. Zayıf ve çok efor sarf eden bir köpek ise 1 adet yumurta, bir miktar sebze, tahıl ve süt karışımı yapılarak yedirilmelidir.
Ayrıca yal (arpa unu ve sıcak suyun hamur haline getirilmesi) günde 2 kg kadar, ek olarak günde 30 gr et ve haftada 3 kez sert olmayan haşlanmış kemik verilmelidir.
Anadolu Çoban Köpeği (Kangal) Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Dışarıda ve kulübede yaşayan, bekçilik yapan veya sürüsünü koruyan kangal köpeği günde 1 defa tımar edilmelidir. Tüyler kısa ve orta uzunluktadır.
Tüyler orta uzunlukta ise madeni fırça ile tüy yatımı tersine taranmalı, sonrasında ise tüy yatımı yönüne doğru taranmalıdır. Tarama işlemi yüzeyin tamamını kapsamalıdır.
Tüyler yumuşak ve çok dökülüyor ise parmaklarınız açık konumda suya batırarak tarak kullanıyormuş gibi taramanız da yarar vardır.
Köpeği sık sık yıkamamak zararlıdır. Çünkü köpeklerin derisinde ter bezi bulunmaz, yağ bezleri vardır. Yağ bezleri tüylerde parlaklık, deride yumuşaklık meydana getirir. Bu yüzden bol yıkama deriyi kurutup çatlatarak deri hastalıklarının oluşmasına neden olur.
Köpek çok kirliyse ayda 1 defa yıkanmasında herhangi bir sakınca yoktur. Yıkama işlemi kuyruktan başlayarak kafasına doğru devam etmelidir. Gözlere ve kulaklara su ile sabun kaçmamasına dikkat etmelisiniz. Kulakları pamukla tıkamanız da yarar vardır.
Sağlıklı Bir Sivas Kangalı Nasıl Olmalıdır?

Vücuda el ile dokunulduğunda herhangi bir irkilme olmamalıdır. Dokunduğunuz bölgede rahatsızlık olabilir. Tırnaklar normal uzunlukta (yürüyüşüne engel olmamalı), tırnak araları temiz, taban kısmı normal olmalıdır.
- Anüs kısmı temiz olmalı, parazit ve pislikler olmamalıdır.
- Ağzın iç kısımları pembe, dil açık kırmızı renkte olmalı, koku olmamalıdır.
- Kulakta yabancı madde, akıntı, pire, bit, kene bulunmamalı temiz olmalıdır.
- Gözlerde akıntı ve hastalık olmamalıdır. Doğal rengi sarı görünümlü ve parlaktır.
- Tüylerinin canlı ve parlak olması gerekir. Karışık tüy hastalık belirtisidir.
Anadolu Çoban Köpeği (Kangal) Yaygın Hastalıkları Nelerdir?
Irk genel hatlarıyla sağlıklıdır. Çok az sayıda da olsa bazı hastalıklar görülebilir. Görülebilecek hastalıkların bazıları aşağıda listelenmiştir.
Entropion: Göz kapaklarının içe (göze doğru) dönmesidir. Genellikle alt kapakta görülür. Bu durumda göz yüzeyine (korneaya) temas eden cilt dokusu ve kirpikler enfeksiyona yol açar.
Belirtileri gözde batma ve ağrı, sulanma, çapaklanma ve enfeksiyondur. Sebebi araştırıldığında yaşın ilerlemesi, dokuların zayıflaması, göz yaralanmaları ve göz enfeksiyonları nedeniyle oluşmaktadır. Görme kaybına neden olabilir. Tedavi yöntemi cerrahi operasyondur.
Kalça Displazisi: Kalça çıkığı olarak bilinir. Büyük ırklarda genetik sorundur. Belirtileri hareketlerde azalma, hareket yetisinde düşme, atlarken tırmanırken koşarken zorlanma, arka bacakta topallama, uyluk bölgesindeki kaslarda erime, omuz kaslarında büyüme, ağrı ve yalpalama şeklinde özetlenebilir.
Teşhisi mümkündür. Rutin Veteriner Hekim kontrollerinde tespit edilebilir. Kilo verme, egzersiz, ilaçlar ve fizik tedavi ile sonuç alınamazsa uzman Veteriner Hekimlerce cerrahi seçeneklere başvurulabilir.
Lipom (Yağlı Tümör): Olgun yağ hücrelerinden oluşan iyi huylu yağ tümörüdür. Cildin altında oluşur. Göğüs ve karnın ventral (alt) yüzeylerinde yaygın olarak bulunur. Tüm köpek ırklarında olduğu gibi kangal köpeklerinde de görülür.
Belirtileri cilt şişlikleri, topaklar, oval veya küresel şekilde görülür. Radyasyon tedavisi ve ameliyat ile çözülebilir.
Sivas Kangalı Hakkında Dünyadan Haberler

1994 yılından bu zamana kadar, çiftlik hayvanlarını çita saldırılarından korumak ve çiftçiler tarafından öldürülen çita oranını düşürmek amacıyla Çita Koruma Fonu Namibya ‘da çiftçilere 500 adet kangal vermiştir.
Proje başarılı olmuştur. Sürüsünü çitalardan koruyan kangal köpekleri dünya basınında yer almıştır. Proje Kenya ‘da uygulamaya başlamıştır.
Ünlü model Adriana Lima‘nın Los Angeles’taki evinde baktığı kangal köpekleri vardır. İsimleri ”Darry ve Duran”’dır.
Dünyada farklı isimlerle anılan bu ırk yakın tarihte Uluslar Arası Köpek Bilimi Federasyonu (FCI) tarafından kangal ismi ile birlikte ”Özel Irk’‘ olarak kabul etti.
2019 yılında İspanya’da düzenlenen Dünya Şampiyonasın da yarışmaya katılan ”zoro” ve ”karo’‘ isimli kangallar yarışmaya katılan diğer tüm ırkları geride bırakarak birinci olmuşlardır.
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesinde 3 Hekim, 100 kangal köpeğinden birinin yavrularını yediğini görünce 5 yıl süren araştırmalarının ardından hormon yetersizliğinden kaynaklandığını tespit etmişlerdir. Bu konu Uluslar arası literatüre geçtikten sonra bilim dergilerinde yayınlanmıştır.
Türkiyede Anadolu Çoban Köpeği (Kangal) Irk kulüp ve Dernekleri
Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonuna (KIF) bağlı derneklerden biride Kangal Çoban Köpeği Irkı Derneğidir. Derneğin açık adresi, irtibat bilgileri ve ulaşabileceğiniz numaralar bulunmaktadır. Derneğe ait herhangi bir web sitesi yoktur.
Ankara Kangal Derneği (ANKADER) derneği faaliyet göstermektedir. Türkiye’de Kangal köpeği ile ilgili herhangi bir ırk kulübü bulunmamaktadır.