Hayvana Dair En Güncel Bilgi Platformu

Siyam Kedisi: Özellikleri, Fiyatı, Mizacı ve Bakımı

Siyam Kedisi: Özellikleri, Fiyatı, Mizacı ve Bakımı
Siyam Kedisi Analiz Tablosu
  • Bakım Kolaylığı
  • Zeka
  • Oyun
  • Sosyallik
  • Enerji Seviyesi
  • Hırçınlık
  • Sevgi Düzeyi
  • Çocuk Dostu
  • Hayvan Dostu
  • Genel Sağlık
4.1

Ortalama Puan

Siyam kedisine ait ortalama puandır. Cins hakkında önemli detaylara aşağıdaki başlıklardan ulaşabilirsiniz.

En eski kedi cinslerinden biri olarak bilinir. Görüldüğü ilk yer Tayland‘dır. Kraliyet dönemlerinde değer verilmiş ve kutsal tapınaklarda beslenmiştir. 19. yüzyılın sonlarına doğru tüm Dünya’da yayılmaya başlamışlardır.

Tayland dilindeki adı ”Wichien Maat” ve İngilizce de ise ”Siamese”dır. Günümüze kadar en popüler kedi cinsleri arasında şöhretini hiç kaybetmemiştir. Kedi Meraklıları Derneği (CFA) tarafından cins 1906 yılında resmen tanındı. Zarif görünüşleri ile değer görmelerinin yanı sıra bekçi kediler olarak kullanılmışlardır.

Siyam Kedisi Özellikleri ve Dış Görünüş

Siyam kedisi özellikleri ve dış görünüş

Siyam kedileri ince uzun çizgileri olan, kaslı ve orta boylu bir kedidir. Diğer cinslerde olduğu gibi erkekler dişilere nazaran daha büyüktür. Dengeli ve ince yapısı uyum içinde bir araya gelmiştir.

Tüy renkleri çikolata, mavi, siyah, beyaz, kahverengi, leylak ve kremdir. Göz renkleri genellikle mavi renktedir. Bu özelliğini atalarından almaktadır. Yeşil göz rengi yarışmalarda kusur sayılır.

En çok bilinen, yarışmalarda geçerli ve kedi kulüplerince tanınan siyam türleri vardır. Bunlar aşağıda görülmektedir.

Siyam kedisi türleri

Baş Yapısı: Uzun ve sivrilen yapıdadır. Orta boylu vücudu ile orantılıdır. Kama görünümü; burundan bıyıklara kırılma olmaksızın düz şekilde kulak uçlarına doğru bir üçgen oluşturarak iner.

Kafatası: Profilden ve başın üst kısmından bakıldığında tepeden burun ucuna kadar uzun ve düz bir çizgi görülür. Gözlerde dışa taşma görülmez.

Kulaklar: Büyük yapılı, sivri uçlu ve kulak tabanına doğru geniştir.

Gözler: Orta boylu ve badem şeklindedir. Kulak hatları ile uyumlu olarak buruna doğru eğimli görünümdedir. Çapraz değildir.

Burun ve Ağız Yapısı: Burun uzun ve düz, ağız ise ince kama şeklindedir.

Çene Yapısı: Orta boyutludur. Burun ucu ile aynı hizadadır.

Gövde: Orta boylu, zarif ve uzun yapılıdır. İnce kemikli ve kaslıdır. Omuzlar ve kalça kısmı düz bir şekilde gövdenin kusursuz görünmesini sağlar. Karın kısmı sıkıdır.

Bacaklar: Vücudu ile orantılıdır. Ön bacaklar arka bacaklardan kısadır. Uzun ve ince yapılıdır. Küçük ve oval patileri vardır.

Kuyruk: Uzun ve incedir. Bir noktaya doğru sivrilen yapıdadır.

Yaşam Süresi8 yıl ile 20 yıl arası,
Boyutlar OrtalamaErkekler 29 cm ile 31 cm arası, dişiler 27 cm ile 30 cm arasında,
Ağırlık OrtalamaErkekler 4 kg ile 6 kg arası, dişiler 2.5 kg ile 4.5 kg arasında,
Bakım YoğunluğuDüşük – Fırçalama
Genel Sağlık DurumuOrta

Siyam Kedisi Kişilik ve Mizaç

siyam kedisi kişilik ve mizaç

Sevgi dolu, sadık, sevecen ve zeki mizaçları vardır. Eğitime yatkındırlar. Bölgelerini savunmakta hassastırlar. İnsanlara karşı derin dostluk beslerler. Bulunduğu her ortamda hayranlarını kendine çeker.

İlk kez evcil hayvan sahiplenecek kişiler için uygundur. Sadakatleri çok güçlüdür. Kucağa alınmayı hoş görür ve tahammül ederler. İlgiyi hak ettikleri gibi sürekli isterler.

Siyam kedilerinin kişiliği arkadaş canlısı, sosyal ve dışa dönüktür. Aynı zamanda hassastırlar. Söylenebilecek her türlü sert söz küçük kalplerini kırabilir. Bu sebeple öğreteceklerinizi olumlu ve yumuşak pekiştirmeler kullanarak yapmanız tavsiye edilmektedir.

Sahiplerine yüksek sesle miyavlayan konuşkan kedilerdir. Diğer cinslerden farklı ton ve güzel hissettiren sesleri vardır. Aile üyelerinden bir kişiyi seçer ve derin bağlar kurar. Uzun süre yalnız kalmaktan hoşlanmazlar. Yalnızca ilgi ve sevgi isterler.

Meraklı ve enerjik yapısı siyam kedilerini iyi oyuncu yapmaktadır. Çocuklarla iyi anlaşırlar. Bu özelliği ile çocuklu aileler için uygundur. Küçük yaşlarda köpek ile yaşamaya başlaması ileride onlar için sorun olmayacaktır.

Benzer Cinsler:

Siyam Kedisi Fiyatları Ne Kadardır?

Siyam kedisi fiyatları ne kadardır

Siyam kedisi 2023 yılı güncel fiyat listesi detaylı inceleme neticesinde aşağıda belirtilmiştir.

  • Erkekler 2.500 TL ile 5.500 TL arasında,
  • Dişiler 3.000 TL ile 6.500 TL arasında,
  • Yavrular 4.000 TL ile 8.000 TL arasında,
  • Yurt dışı fiyatlarının ise 1.000 $ ile 2.000 $ aralığında olduğu görülmüştür.

Fiyat farklılıklarının sebepleri arasında kayıtlı, belgeli, yetiştirici ünü, yarışmalarda derece veya ödüllerin yanı sıra yetiştiricinin belirleyeceği faktörler doğrudan etki etmektedir.

Satın alacağınız veya sahipleneceğiniz siyam kedisinde arayacağınız ilk öncelik sağlık olmalıdır. Herhangi bir kalıtsal rahatsızlık veya ebeveynlerden aktarılan bir kusur olmamalıdır. Merdiven altı üretim yerlerinden sahiplenmemeye özen gösterin.

Siyam Kedisi Bakımı Nasıl Yapılır?

Siyam kedisi bakımı nasıl yapılır?

Siyam kedisi kafa yapısından dolayı diş problemlerine yatkındır. Dişlerini düzenli fırçalamak ağız ve diş sağlığı için son derece önemlidir. Uygun kedi diş fırçası ve macunu ile 2 günde 1 defa fırçalayarak temizlenmelidir.

Kısa tüyleri nedeniyle diğer cinsler gibi yoğun fırçalamaya ihtiyaç duymazlar. Haftada en az 1 defa paslanmaz çelik tarakla taranarak tımar edilmelidir. Bu işlemi yapmanız ölü tüylerden arınmasını sağlayacaktır.

Tırmanmayı severler. Bu yüzden ev veya iş yerinizin yüksek kısımlarına kedi tünekleri yapın. Tuvalet kaplarının temiz ve hijyenik olmasına dikkat edin. 10 günde 1 kez kumunu tamamen değiştirin. Dışkıları günlük elekten geçirin.

Tırnak uzunluğu sizin ve kedinizin sağlığı açısından önemlidir. Uygun tırnak makası ile uçlarından hafifçe kesin. Düzenli törpülerseniz kesim ertelenebilir.

Banyo ihtiyacı ayda 1 defa olabilir. Uygun kedi şampuanı kullanılmalıdır. Kötü koku ve pis değilse hafif nemli bir bez ile silinerek temizlenmesi önerilir.

Gözlerde ve kulaklarda akıntı veya kir olması halinde temiz kuru bir bez ile silerek temizlemeyi ihmal etmeyin. Sürekli olması halinde veteriner hekiminize başvurun.

Doğal avlanma ve keşfetme arzusunu harekete geçiren oyun seanslarına ihtiyacı vardır. Zihnini ve vücudunu aktif tutun. Aksi halde davranış sorunları geliştirebilir.

Not: Düzenli bakım ve beslenme ömrü uzatır. Ne kadar dikkat ederseniz yaşam standardı o kadar yüksek olacaktır.

Siyam Kedisi Beslenme

Siyam kedisi beslenme

Kilo alma potansiyeli yüksektir. Beslenme alışkanlıklarını anlamak bu yüzden gereklidir. Ortalama bir kedi yaklaşık 10 veya 15 kez yemeyi tercih eder.

Tek seferde birkaç kemirme gibi. Bu yönteme serbest besleme denir. Ancak can sıkıntısı kedinizin mama kabına yaptığı yolculukların sayısını artırabilir. Aktif ve meşgul tutularak engellenmelidir.

Düzenli ve belirli saatlerde kaliteli, protein değeri yüksek ticari kuru gıda tüketmesini sağlayın. Mama kaplarını bolca doldurmak yerine mama paketlerinde yazılı beslenme kılavuzunu takip edin.

En iyi diyet kuru mama, yaş mama ve ev yapımı taze karışımlardan oluşur. Bu karışım protein, vitamin, mineral, lif, yağ ve taurin açısından eksiksiz hazırlanmalıdır.

Yeterli miktarda su içmelidir. Eğer su kabından içmiyorsa buz küpleri veya akan küçük bir kedi çeşmesi edinin.

Siyam Kedisi Sağlık

Siyam kedisi sağlık

Görülebilecek en yaygın sorunlar kedinizin geleceği hakkında fikir sahibi olmanızı sağlar. Herhangi bir olağandışı belirti veya semptom tespit etmeniz halinde veterinere başvurun.

Konuya başlamadan önce parazitler, sağlık sorunları ve beslenme ihtiyaçları kontrol edilmelidir. Aşıları güncel ve eksiksiz olmalıdır.

  • Ağırlık Yönetimi: Obezite çok sayıda hastalığa neden olan önemli bir hastalıktır. Aşırı kilo artrit, diyabet ve diğer yaşamı tehdit eden hastalıkların gelişimine katkı sağlar. Ömrünü 2 yıl kadar kısaltacağı uzmanlar tarafından açıklanmıştır.
  • Diş Sağlığı: Dişleri düzenli olarak fırçalanmayan evcil hayvanlarda sıkça görülen kronik sorunlardan biridir. Dişlerin görünür kısımlarında biriken tartar zamanla diş eti ve köklerinin enfeksiyonuna yol açar. Bu nedenle önleyici bakım gerektirir.
  • Aşılar ile Önleme: Calicivirus, rinotracheitis, kuduz gibi bakteriyel ve viral enfeksiyonlar aşılama yolu ile önlenebilir. Temel aşılar şiddetle tavsiye edilmektedir.
  • Parazitler: Her türlü solucan, böcek, pire, kene, kancalı kurtlar, kalp kurtları, kırbaç kurtlar vs. kedinizi içten ve dıştan istila edebilir. Kirli su içmek veya kirli toprakta yürümek sağlığı açısından tehlikelidir. Ölümle sonuçlanabilir.
  • Amiloidoz: Amiloid doku ve organların içinde anormal şekilde birikerek hastalığa neden olur. Kedilerde özellikle böbrek, karaciğer ve pankreasta birikme olasılığı yüksektir. Organı tıkar ve organ kaybına yol açar. Etkili bir tedavisi yoktur.
  • Çoklu kanserler, kedi hiperestezi sendromu, şaşılık (siyam kedilerinde normal olarak kabul edilir),
  • Kedi astımı, yün emme ve ayrılık kaygısı sendromu görülebilecek diğer sağlık sorunlarıdır.

Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz hemen veteriner hekiminize başvurun.

  • Başı kaşıma veya sallama,
  • Hassas kulaklar veya kulak akıntısı,
  • Gözlerde bulanıklık, kızarıklık, kaşıntı veya anormallikler,
  • İdrar yapamama veya zorlanma, bozuk renkli idrar,
  • Deride dalgalanma ve deride çiğneme görüldüğünde tıbbi yardım alın.

Bu Cinslere de Bakabilirsiniz:

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2021 - hayvanadair.com Tüm Hakları Saklıdır.