Hayvana Dair En Güncel Bilgi Platformu

Van Kedisi: Özellikleri, Mizacı, Bakımı ve Fiyatları

Van Kedisi: Özellikleri, Mizacı, Bakımı ve Fiyatları
Van Kedisi Analiz Tablosu
  • Bakım Kolaylığı
  • Oyun
  • Zeka
  • Sosyallik
  • Diğer Hayvanlarla Anlaşma
  • Hırçınlık
3.7

Ortalama Puan

Van Kedisine ait ortalama puandır. Cins hakkında önemli detaylara aşağıdaki başlıklardan ulaşabilirsiniz.

Türk kedilerinden bir diğeri de Van kedisidir. Dünya üzerinde melezleşmeyen ve saflığını koruyan cinstir. Anadolu ya nasıl ve ne şekilde geldiği bilinmemektedir.

Doğu Anadolu Bölgesindeki sıcaklık farkları sebebiyle kürkleri sayesinde uyum sağlamışlardır. Tarihi kaynaklar araştırıldığında ilk olarak 1955 yılında iki İngiliz seyahat yazarının kayıtları karşımıza çıkmaktadır.

Laura Lushington ve Sonia Halliday isimli gezginler hediye edilen Van kedilerinin ipeksi tüylerinden ve diğer cinslerin aksine yüzmeyi sevmeleri karşısında hayrete düşmüşlerdir.

Van Kedisi Özellikleri ve Dış Görünüş

Van kedisi göz renkleri görünümü

Gözleri büyüktür. İç göz açılarının birleştiği yerlerin yuvarlak olması gözlerinin badem şeklinde görülmesini sağlar. Profilden bakıldığında hafif dışa çıkıntılı, göz dış açıları yukarıya yöneliktir.

Van kedilerinde göz renkleri; her ikisi mavi(turkuaz), her ikisi kehribar ve bir gözü mavi bir gözü kehribar renkli olmak üzere toplam 3 farklı şekilde görülür.

Mavi renk sadece turkuaz mavisi olarak görülürken kehribar rengi farklı tonlarda görülebilir. Değişik göz rengi özelliği genetik bir defekt sendromudur.

Yeni doğan yavruların göz rengi grimsi renktedir. Doğumdan 25 gün sonra göz renkleri farklılaşmaya başlar. 40. günden sonra ise göz renkleri netleşir.

Vücudu orta uzunluktadır. Göğüs derindir. Vücudun ön kısmı arkaya göre daha geniştir.

Postu kalın, tüy yapısı orta uzunlukta ve renk bakımından iki şekildedir. Tamamı beyaz renk diğeri ise baş, sırt, bacak, kulak ve kuyrukta kızıl sarı renktedir. Nadiren vücutta görülebilir.

Büyük ve geniş pembe kulaklara sahiptirler. Kulak yapısı dibe doğru yuvarlak bir şekildedir. Yavruların iki kulağı arasında bir kaç benek vardır. Benek görülen kediler genellikle tek göz rengine sahiptir. Benekler yavru kedilerde bir kaç ay sonra kaybolur ve yerini 15 ile 30 arasında siyah kıl olarak yerini alır.

Kuyruk kalınlığı uca doğru incelir. Tilki kuyruğuna benzer yapıdadır. Yürürken yukarıya kalkık pozisyondadır. Genelde beyaz renktedir.

Baş yapısı kısa ve yanaklar çıkıntılıdır. Boyunla bağlantısı iyi, göz ve burun arasındaki mesafe dardır. Burun orta büyüklükte ve düzdür. Bu yapı başa üçgen görünüm sağlar. Kulaklar pembe renklidir. Yüz ile uyumlu uzun ve diktir.

Bacakları orta uzunlukta ve gelişmiş kas yapısına sahiptir. Vücudu ile uyumludur. Arka bacaklar önlere göre biraz daha uzundur. Pençeler zarif ve yuvarlaktır. Parmak araları tüylüdür. Tırnak sayısı önde 5 ve arkada ise 4 tanedir. Bacak beyaz, pençe tabanı, burun ve ağız ise pembe renktedir.

Yaşam Süresi10 ile 17 yıl
Yükseklik Ortalama27 cm ile 36 cm arasında
Ağırlık OrtalamaErkeklerde 3,5 kg – Dişilerde 2,8 kg arasındadır.
Bakım YoğunluğuNormal – Fırçalama
Genel Sağlık Durumuİyi.

Van Kedisi Kişilik ve Mizaç

İnsanlarla birlikte aile ortamı içerisinde yaşamayı severler. İnsanlardan uzaklaştığı takdirde yabani ve vahşi doğasına döner. Hareketli ve enerjik yapısı vardır. Oyun oynamaktan ve sevilmekten çok hoşlanır. Sahibine aşırı derecede sadıktır. Kendisine gösterilen sevgiye bağlılık ile karşılık verir.

Değişen şartlara hızlı uyum sağlarlar. Dişiler erkeklere göre daha uyumludur. Zeka seviyesi yüksektir. Başka kedilerin yaşam alanına girmesine izin vermez. Bu alanda hakimiyet ondadır.

Suda yüzmeyi, suda ile oynamayı ve insanları severler. Avcılık iç güdüleri gelişmiştir. Mekanı sahiplenirler. İyi bir dost ve ailenin bir üyesi olmak için tüm hünerini kullanır. Birlikte yaşadığı kümes hayvanlarına asla saldırmazlar.

Yabancılar ile araları pek iyi sayılmaz. Mesafeli davranırlar. Ancak belli bir süre sonra yakınlaşmaya başlarlar.

Benzer Cinsler:

Van Kedisi Fiyatları Ne Kadar?

Van kedisi 2023 yılı güncel fiyat listesi yetişkinler için 750 TL ile 3200 TL arasında değişmektedir. Yavrular ise 800 TL ile 3500 TL civarındadır.

Üretici, petshop veya kişilerden sahipleneceğiniz Van kedisinin yaşadığı ortamı görmeniz gerekir. Yavrunun anne ve babasın da kalıtsal herhangi bir rahatsızlık veya duruş bozukluğu olmamasına dikkat edin.

Van 100. Yıl Üniversitesi tarafından 1992 yılında Van Kedisi Araştırma Merkezi (VKAM) kurulmuştur. Sahiplenmeyi düşünüyorsanız bu merkezden detaylı bilgi alabilir ve sahiplenebilirsiniz.

Van Kedisi ile Karıştırılan Cins Hangisidir?

Van kedisi ile Ankara kedisi karşılaştırma

Van kedisi ile en çok karıştırılan cins Ankara kedisidir. Ortak özelliklerinden dolayı karıştırılması olağandır. İki cinsinde tüy renklerinin beyaz ve göz renklerinin benzer nitelikte olması karışıklığa neden olmaktadır.

Bu iki cinsi birbirinden ayıran farklılıklar aşağıda belirtilmiştir. Ankara kedisi hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Ankara Kedisi sayfasından detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Van KedisiAnkara Kedisi
Tüyleri orta uzunluktadır.Tüyleri uzundur.
Kuyruk ve baş kısmında sarı lekeler bulunur.Genellikle bembeyazdır, sarı lekeler bulunmaz.
Yüz yapısı yuvarlaktır.Yüz yapısı sivridir.
Göz yapısı badem şeklinde, kehribar rengindedir.Göz yapısı yuvarlak şekilde, mavi-sarı renktedir.
Kulak içleri ve burnu belirgin şekilde pembe renktedir.Kulak içi ve burunda belirgin pembe renk soluktur.

Van Kedisi Beslenme

van kedisi beslenme

Yemeklerini yemeden önce patileri ile sıcaklığını kontrol ederler. Kavun, karpuz gibi meyvelerle, dondurma gibi soğuk yiyecekleri de yediği gözlemlenmiştir. Kedinizin tüketeceği yaş, kuru mama veya hazırlayacağınız besinlerin yüksek miktarda doğal protein içerdiğinden emin olun.

Kediler etobur olduğundan doğal yaşamlarında fare, kuş veya diğer kemirgenler ile beslendiğini düşünecek olursak doğal besininin %85’lik kısmı et olacaktır. Bu cins içinde ideal diyet %50-60 protein, %20-30 yağ ve %3-9 arasında ise karbonhidrat karışımlı diyet programı uygun olacaktır.

Van Kedisi Sağlık

  • Genel olarak sağlık durumu iyi düzeyde ve sağlamdır.
  • Tüm kedi cinsleri gibi sağırlık %2 – 4 civarındadır.
  • Ataksi hastalığı görülebilir.
  • Tüy yapısından dolayı soğuk ve sıcak havalara karşı dirençlidir.
  • Ancak aşırı hava koşullarına karşı önlem alınması gerekebilir.
  • İç – dış parazit aşısı mutlaka yaptırılmalıdır.
  • Diğer rutin aşılarını Veteriner Hekiminize yaptırmayı ve tespit edeceğiniz olumsuzlukları danışmayı ihmal etmeyiniz.

Van Kedisi Bakımı Nasıl Yapılır?

Haftada birkaç defa tüylerini uygun fırça ile fırçalamak yaşadığınız alan kedinizin tüy bakımı açısından önemlidir. Yine doğal yüzücü olan ve sudan hoşlanmaları sebebi ile ayda 1 defa yıkamanız da sakınca yoktur. Uygun kedi şampuanı kullanılmalıdır.

Van kedisi bakımı

Temizlik konusunda diğer hayvanlara göre daha dikkatlidirler. Tuvalet kabını düzenli aralıklarla steril şekilde temizlemeli, kumunu ise 2 – 3 günde bir kontrol ederek dışkı kalıntılarını almalısınız.

Oyunculuk ve avcılık yetenekleri yüksektir. Temin edeceğiniz uygun oyuncaklar ile günde bir kaç saat oyun oynayarak becerilerini geliştirmesine katkı sağlayın. Birlikte geçirdiğiniz bu saatler aşırı kilo ve obeziteye karşı bir kalkan olacaktır.

Van Kedisi Üreme ve Yavrular

Van kedileri şubat mart veya haziran aylarında çiftleşme dönemine girerler. Çiftleşme süresi 10 gündür. Gebelik olması durumunda yıl içinde başka bir çiftleşme görülmez. Hamilelik süresi 62 gündür. İlk aydan itibaren karnı şişmeye başlar ve karnına dokunulmasına izin vermez.

Bir doğumda dört yavru doğurur. 10. günde yavru kedilerin gözleri açılır. Anne yavrularını temizlemek için yalar ve doğumdan hemen sonra 50 – 60 gün boyunca yavrular emmeye devam eder.

Anne bulunduğu yerin güvenli olmadığını düşünürse güvenli bir yer bulur ve yavru kedileri oraya taşır. Anne yavrularını neredeyse hiç yalnız bırakmaz ve sadece ihtiyaçlarını karşılaması için kısa bir süreliğine bırakır. Ev ortamı haricinde ise bu davranışı sergiler.

Bu Cinslere de Bakabilirsiniz:

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2021 - hayvanadair.com Tüm Hakları Saklıdır.